Vid logistik vill man ha effektivitet

Att packa saker så att allt får plats kan vara en riktig konst. Inte alltid lätt. Det gäller att ha fantasin för att allt ska ta så liten plats som det bara är möjligt. Alla som någon gång har flyttat vet hur svårt det kan vara att få plats med allt. Ofta har man hyrt en lastbil och så börjar man packa den. Helst vill man inte åka fler än en gång med alla saker. Det är tidskrävande att åka många gånger med några få saker. Ibland ska man åka långt, och har inte möjligheten ens att åka många gånger. Då gäller det att få allt packat på en liten yta.

Magasinering av saker man vill ha men inte kasta

Det samma gäller om du vill magasinera saker som du så gärna vill ha men inte vill slänga. Då gäller det att hyra en så litet magasin som möjligt så du slipper betala så mycket i hyra. Ska man ha blandade saker, som både möbler och fyrkantiga kartonger, då gäller det att planera hur du placerar alla saker.  Det är viktigt att stuva in sakerna på så liten yta som möjligt.

Tiden viktig vid logistik

I Japan pratar man om ”just in time”, vilket betyder att det mesta som förflyttas faktiskt kommer i tid. De är helt enkelt otroliga på att beräkna tider och hur lång tid det tar att förflytta en sak från en plats till en annan. Det bor 150 miljoner på en yta som är mindre än Finlands yta. (Där bor det drygt 5 miljoner). Trångboddheten gör att allt måste klaffa. Människor ska kunna förflyttas i en jämn ström (tåg och tunnelbanor, bilar och båtar). Gods och varor måste komma fram i tid. Att de lyckas med detta varje dag är ett under.

Packa resväskan

Samma sak gäller när man ska packa en resväska. Det gäller att få med allt på en så liten yta som möjligt. Vem vill gå omkring och släpa på en stor resväska när man har semester? Ännu mer gäller detta om man ger sig ut på en längre fotvandring. Som i fjällen. Där är packningen ännu, ännu viktigare. Då måste du ha med så många nödvändiga saker för att fjällvandringen ska bli så bra som möjligt. Du kan inte vara utan vatten, du kan inte vara utan mat, verktyg; som lampor, fickknivar, kåsör, tält, sovsäck och rätta kläder. Här är förberedelserna a och o. Så viktigt!

Bilsemester när du packar in alla i bilen

Den som någon gång har åkt på bilsemester vet hur svårt det är att packa bilen. Hur får man in barn, resväskor, vatten, husdjur, attiraljer, badgrejer och annat roligt i en och samma bil? Då gäller det att toleransen är hög, humöret på topp och att den som packar vet hur man gör. Allt man inte behöver underst, och det man absolut måste ha under resan överst. Helst ska husdjuren sitta i egna burar längst bak i bilen. Om inte annat så för säkerheten för djuret själv. Då gäller det att vänja djuret vid buren så inte det lilla husdjuret gnäller under hela resan, vilket kan göra vilken familj som helst galna.

Effektiv logistik

Alltså, sammanfattningsvis vill man ha en så effektiv logistik som möjligt när man transporterar människor, djur, saker och möbler, eller hur? Det är slöseri med resurser om man inte åstadkommer det, och vem vill slösa på energi? Att ratta en stor lastbil alldeles i onödan är inte bra kostnadsmässigt. Då vill man ha en så utnyttjad yta som möjligt. Att kunna köra bil är också mycket viktigt, men det är en annan femma.

23 Dec 2017