Konsten att bemöta härskarteknik

Kanske utsätts du för härskarteknik från någon på jobbet. Du kan skaffa dig kunskaper och då får du också verktyg för att klara både press och påtryckningar.

I den bästa av världar blir du respektfullt bemött och slipper orättvis kritik. Men alla upplever någon gång att chefer, arbetskamrater eller släktingar går över gränsen och försöker manipulera andra för att få sin vilja fram. Det kan förstås också handla om ren avundsjuka, när någon vill ha ditt jobb eller din lön.

Det vi kallar härskarteknik kan vara ett omedvetet beteendemönster från någon som är frustrerad och arg, men väldigt ofta är det ett medvetet sätt att manipulera andra. Om någon väljer att hela tiden avbryta dig när du talar eller nonchalerar dina åsikter kan det vara en medveten härskarteknik för att hålla dig på plats.

Härskarteknik går att bemöta

Det finns utbildningar du kan gå för att få rätt redskap för att bemöta härskartyper. Där finns det en beskrivning av olika sorters härskarteknik och vad du kan göra om du utsätts för det. Kanske är det rentav du själv som tar till någon sådan teknik ibland, och i så fall kommer du att bli medveten om det och kunna kontrollera vad som händer.

Det går att bemöta härskartyper så att du inte måste må dåligt av deras sällskap. Genom att reagera på ett sunt sätt och sätta gränser för andra kan man för det mesta få en hanterbar situation. I riktigt svåra fall kan man behöva byta miljö eller arbetsplats när inget annat hjälper.

9 Jul 2023