Vet mer om IBC tankar

En IBC tank är något som ofta används för att transportera farligt gods, antingen i form av bulklast eller vätskor. Då en IBC tank ofta används just i farliga sammanhang, har de en del krav ställda på sig vad gäller utformning, hållbarhet och storlek. Detta för att inte äventyra någons säkerhet.

Om termen IBC tank låter något obekant för dig, kanske du jobbar inom jordbruk eller sjöfart. Där brukar den nämligen kallas för farmartank istället. Oavsett om den kallas för farmartank eller IBC tank, kan det dock vara bra att lära sig mer om den. Särskilt om man funderar på att införskaffa en, eller använder en i till exempel arbetet.

Vad kostar det egentligen att köpa en ICB tank?

Om du är i färd med att införskaffa en IBC tank, har du säkerligen kollat lite på priserna redan. Du har då säkert märkt att en del tankar är dyrare än andra. Det här beror på flera saker.

Inte minst beror det på volymen. Större IBC tankar tenderar helt enkelt att kosta mer än mindre. Samtidigt finns det andra saker som spelar roll. Till exempel brukar det ingå en pall när du köper en IBC tank, vanligtvis av trä eller plast. Om du väljer trä- eller plastpall kan alltså även det påverka priset.

En annan faktor som påverkar priset är huruvida tanken är gjord för att frakta farligt gods eller inte. Visst används de ofta för att frakta farligt gods med – men inte alla och inte alltid. Vill man ha en IBC tank, men inte ska frakta farliga ämnen i den, kan man räkna med att komma undan några hundralappar billigare.

Vad det kostar skiljer sig alltså ganska mycket åt, beroende på vilken tank man köper. Ytterligare en faktor är återförsäljaren, där vissa är dyrare och andra är billigare. Du som behöver en ”vanlig” ICB tank kan räkna med att få betala runt 4 000 kronor (inklusive pall), plus-minus några hundralappar beroende på ovanstående faktorer.

Sedan finns det ICB tankar som kostar uppemot 30 000 kronor, och det går säkerligen att hitta tankar för under 3 000 kronor. Det beror även helt enkelt på vilka krav på kvalitet man har. Ska man frakta just farligt gods bör man ställa höga krav på kvaliteten.

Tillbehör som är bra att ha

En ICB tank är inte bara en ICB tank. Till den finns en rad olika tillbehör som kan göra hanteringen av dem enklare. Ofta följer flera av nedanstående tillbehör med vid ett köp. Så är det dock inte alltid. Nedan följer exempel på tillbehör som kan införskaffas till en tank.

  • IBC-nyckel, som gärna får vara i rostfritt eller i plåt.
  • En IBC-tratt, gärna med lock.
  • Med en sådan är det enkelt att få upp behållarna en bit ovanför marken.
  • Slangpaket
  • Låsanordning
  • Utloppsförlängare
16 May 2017