Värmepumpar idag ger mervärde

Om man talar om värmepumpar i allmänhet så är det flesta medvetna om att det handlar om att omvandla lagrad solenergi f- eller luft - för att värma upp huset. Borrar man djupt ner i grunden så kan det finnas berggrund och i denna finns solenergi lagrad.

Detta kallas för bergvärme och det är också de värmepumpar och energikälla som kan de absolut störst effekt - både ekonomiskt och för miljön. I och med att man använder sig av solenergi så är det grön energi som värmer upp huset.

Till skillnad mot exempelvis olja som är ett fossilt bränsle som någon gång kommer att ta slut. Olja bär dessutom en hög kostnad då priserna stiger i omvärlden och då man dessutom höjer skatten i Sverige. Något man gör i syfte att få bort den typen av uppvärmning - ett mål man satt till år 2020.

Bergvärme är dyrare att installera

Värmepumpar då? Finns det några andra fördelar utöver miljöaspekten? Ja, vi nämnde ekonomin ovan och det är faktiskt så att just bergvärme kan sänka den årliga kostnaden för energi med upp till hela 80%. Det är också den stora anledningen till varför just bergvärme är ett populärt alternativ - både hos husägare och hos de som aktivt letar efter hus. Det senare gör att du säkerligen kan nå ett högre pris om du skulle vilja sälja ditt hus i exempelvis Malmö.

Således - ur alla tänkbara perspektiv - en investering. Även andra värmepumpar ger, om än inte samma enorma som bergvärme, en tydlig effekt på energikostnaden. Däremot så ska man även veta att just bergvärme är absolut dyrast och att det kan kosta mellan 80-100.000 kronor att borra, köpa värmepump, få denna installerad samt återställa marken till normalt skick igen.

Därför kan ett annat val - som kostar mindre - vara en säkrare investering då man brukar räkna att det tar ungefär tio år innan man gått break-even och kan börja räkna hem pengarna som bergvärme genererar.

Utvecklade funktioner ger ökad komfort

De fördelar vi skulle vilja trycka på gällande värmepumpar i stort handlar om den utvecklade tekniken. Vi visar några exempel på denna:

  • Jobbar mot elbörsen: Du kan koppla upp din värmepump mot den nordiska elbörsen och där denna aktivt jobbar då priserna är lägre. Det tjänar du pengar på, såklart. Det enda du behöver är ett elavtal per timme med din leverantör samt en “grind” på din värmepump.
  • Tillgång till varmvatten: Om ni inte har en exceptionell förbrukning av varmvatten i ert hus i malmö (tre- eller fler tonåringar i familjen?) så brukar man inte längre behöva någon varmvattenberedare. Dagens värmepumpar går nämligen upp i effekt då ni använder varmvatten. Då ni inte gör det så sparar den sin prestanda.
  • Mobilstyrning: En app och en speciell lösning på din värmepump gör det möjligt för dig att plocka fram mobilen och genom den styra värmepumpen i fråga. är du på resa så är detta en väldigt bra lösning som du tjänar mycket på i slutändan. Naturligtvis kan du både sänka och höja kapaciteten också.

Läs mer om värmepumpar här.

19 Apr 2018