Välj tredjepartslogistik med omsorg

Att välja en extern aktör för tredjepartslogistik och lagerhållning sparar både tid och pengar åt ett företag.

Tredjepartslogistik innebär att ett företag lämnar över lagerhållning och skötsel av leveranser till en extern part, i regel en logistikfirma. Logistikfirman sköter sedan leveranserna till företagets kunder. Att ta hjälp med tredjepartslogistik innebär många fördelar. Företaget får mer tid över åt att ägna sig åt sin kärnverksamhet i stället för logistik, man slipper lägga ner pengar på lagerhyra och lagerhantering och så vidare. Det är många kostnader och många arbetstimmar man som företagare slipper lägga ner om väljer att anlita hjälp med tredjepartslogistik.

Viktigt med förtroende

Dock är det så klart viktigt att välja partner med omsorg. När man som företagare inte längre själv har kontrollen över lagerhållning och leveranser blir det ytterst logistikföretaget som har hand om kontakten med kunderna. Sköts leveranserna dåligt får man missnöjda kunder, trots att man själv inte tycker sig ha gjort något fel. Samtidigt gör man ofta kunderna än mer irriterade om man hänvisar till en tredje part och avsäger sig ansvaret, något som vissa företag som anlitar logistikfirmor tyvärr gör.

Man vill som företagare alltså både kunna känna att man kan ta fullt ansvar gentemot kunderna, och samtidigt kunna släppa kontrollen till sin lager- och leveranspartner. En logistikfirma som lyckas åtnjuta den sortens förtroende från de företag som anlitar dem blir alltid framgångsrikt.

Större logistikfirmor har större möjligheter

Om ditt företag är ute efter en tredjepartsleverantör kan ni till en början ha nytta av att söka er till någon av de större aktörerna på marknaden, som redan sköter lagerhantering och transporter åt företag i er storlek. På så sätt kan ni vara säkra på att ni investerar i en tjänst som verkligen fungerar och behöver inte vara oroliga för att bli nedringda av besvikna kunder.

Överlåt logistiken, inte ansvaret

Med det sagt kan det vara nyttigt att då och då se över marknaden och se om det finns någon uppstickare som verkar intressant. En bra logistikfirma sköter inte bara lagerhållning och transporter utan även allt kringarbete som plock och packning, lastning, lossning och administration.

Kan du få kontakt med en firma som erbjuder allt detta och kan erbjuda ett bättre pris kan det så klart vara värt att prova, men var då också beredd på att förklara för dina kunder vad som gått snett om något skulle strula. Det är viktigt att komma ihåg att även om du lejer ut lagerhållning och leveranser så är det fortfarande du som – åtminstone i dina kunders ögon - är den som ser till att kunderna får sina leveranser på utsatt tid och i det skick som avtalats.

19 Sep 2019