Transport i Malmö är både lokal och global

Globaliseringen görs möjlig tack vare att det går att transportera saker över hela världen. Det håller världen och samhället i gång. Både på global nivå, men också lokalt i bland annat Malmö.

Tänk att du kan sitta hemma i din lägenhet i Malmö och samtidigt shoppa i Beijing, Tokyo eller New York. Du kan surfa in på en hemsida från andra sidan jordklotet och beställa hem en tröja eller vad som helst. Kanske redan inom ett par dagar kan du hämta ut paketet på posten. Det är möjligt tack vare globaliseringen och internet. Plus en sak till. Nämligen transporter. Utan någon som stod för transporten av dessa varor hade det aldrig varit möjligt. Idag är det en enorm del av vardagstrafiken som består av just transporter. Inte enbart tröjor beställda från Amazon på en annan kontinent, utan leverans av mat och material för att hålla samhället igång. Det är tack vare transporter du kan gå till din närbutik och köpa en liter mjölk.

Utrikes som inrikes

Det är någon som arbetar med transport i Malmö som gör det möjligt. Det står liksom inte en mjölkko inne i din lokala livsmedelsbutik som förser alla Malmös invånare med mejeriprodukter. Det vore ohållbart. Produkterna transporteras från andra platser. Från mejerier ut till Malmö, och alla andra ställen i Sverige. Kanske till och med utomlands. För så fungerar världen idag. Allt från din tröja beställd från andra sidan planeten till det enklaste smörpaketet. Inget av dem hade kunnat nå ditt hem utan att först transporteras.

20 Sep 2021