Tips för dig som ska ta MC kort

Funderar du på att ta ett MC Kort i Stockholm? Eller du kanske redan har kommit så långt att det är dags för en uppkörning för ett MC kort? De flesta är nervösa inför uppkörning, vilket givetvis inte är särskilt konstigt. En instruktör håller koll på varje rörelse du gör, så det gäller att du kör på bästa möjliga vis. Om du har övningskört tillräckligt mycket och tränat på rätt saker bör det inte vara några problem. En ganska stor majoritet klarar provet – även om det är högst individuellt och skiljer sig mellan olika delar av landet (färre som klarar körprovet i Stockholm, till exempel). För att öka chansen att du ska få ditt MC kort på första försöket finns det en del saker som är bra att tänka på. 

Sex snabba tips

1. Släpp nervositeten. Du kan bara göra ditt bästa, och inte mer än så. Har du tränat på rätt saker och kört tillräckligt med din MC finns mycket goda chanser att du klarar provet. Tänk på din körning, och inget annat.

2. Blicken uppåt. Det är lätt att hålla blicken neråt vid vissa tillfällen, framförallt vid krypkörningsdelen. Påminn dig själv om att titta uppåt. Råkar du titta ner ett kort ögonblick är det ingen fara, men under längre perioder blir det ett problem som kan kosta dig ditt MC kort.

3. Var bestämd på bromstestet. Det är viktigt att du är bestämd under bromstestet och att du, även här, har blicken uppåt. Våga ta i med frambromsen, och inte för mycket på bakbromsen då det finns risk att den låser sig.

4. Håll rätt hastighet. Vid broms- och högfartstesten är det viktigt att du håller hastigheten. En del kör alldeles för långsamt, något som instruktören sannolikt inte ser med alltför blida ögon på. Att hålla för låg hastighet är något som bidragit till att många förare inte fått sitt MC kort på första försöket.

5. Var ska du köra upp? Bor du i Stockholm? I sådana fall kan det vara läge att åtminstone ta dig till Södertälje, istället för att köra upp i Farsta eller Jakobsberg. Andelen förare som klarar förarproven är nämligen markant lägre i Stockholm än i Södertälje och många andra delar av landet. Exakt vad det beror på är svårt att säga, men Umeå Universitet har i alla fall konstaterat genom en studie att inspektörerna i princip bedömer likvärdigt över hela landet. Problemet är alltså inte att inspektörerna i Stockholm skulle vara orättvisa.

6. Var uppmärksam. Du har säkert hört det tiotals gånger vid det här laget – men uppmärksamhet är avgörande. Är du tillräckligt uppmärksam och förutseende sätts du inte i plötsliga situationer, vilket speglar av sig på din körning. Om du kör förutseende kommer inspektören att känna sig trygg med dig. Det här är särskilt viktigt i mer trafiktäta städer som till exempel Stockholm eller Göteborg, där det finns mycket att hålla koll på. 

28 Feb 2018