Strategier för en bättre rekrytering

Det är inte alltid lätt att veta exakt vad man vill ha när man ska anställa någon ny, så hur tar man reda på vilken personal man söker? Vilka frågor ska man använda vid en rekrytering och hur?

Många har svårt att hitta rätt person vid en rekrytering och kan slita sitt hår i undran över varför det inte finns någon som fyller de kriterier som man ställt upp. Men ofta beror inte bristen på bra ansökningar på att det inte finns bra personal där ute, utan det kan bero på att man skrivit annonsen fel eller helt enkelt letar efter fel personen. En god idé är att ställa sig fem varför-frågor när man stakar upp vilka kunskaper och kvaliteter som den anställde ska ha. Gör man det så kan man i slutändan inse att det man skrivit att man söker efter inte alls stämmer med det man egentligen söker och det är också därför som det blir fel hela tiden.

De fem varför

När man vill försöka gå till botten med något kan man fråga sig de fem varför, och det är precis som det låter. Ibland kan det rätta svaret komma efter kanske två varför men ibland behövs alla fem. Ett exempel är: jag vill hitta en flickvän. Varför? För att jag inte vill vara ensam. Varför? För att jag vill ha någon att prata med på kvällarna. Varför? För att jag inte umgås med vänner då. Varför? För att jag lägger min tid på dejtingsajter istället. Samma kan appliceras när det gäller arbetssökande. Vi söker någon som kan franska. Varför? För att vi behöver det. Varför? Tja, varför egentligen. Nej, vi behöver egentligen inte någon som kan franska när vi tänker efter.

Rätt person på rätt plats

Om man börjar med att lista upp vilka kvaliteter man önskar hos en anställd och kör fem varför så kanske man kommer fram till helt andra resultat än man tänkt. Kanske är det viktigare att personen är en riktigt bra skribent istället för att kunna flytande engelska. Det kanske inte är så viktigt att den anställde kan alla datasystem som finns på kontoret för den kommer ändå endast komma i kontakt med ett och det är lätt att lära på plats. Viktigare är istället att det är någon som är flexibel och som kan hoppa in i driften då och då, när det behövs vid ledigheter och sjukdomar. Vi rekommenderar denna webbsida: https://www.rekryteringstockholm.biz/

11 Apr 2020