Safari i Afrika - så blir drömresan lyckad

Att åka på safari är en upplevelse för livet och en upplevelse för alla sinnen. För att verkligen få valuta för pengarna finns det några enkla saker du bör känna till.

“Nattens ljud är något av det häftigaste en safari i Afrika kan ge. Boka sovplats i tält i alla fall en natt. Det kommer du inte ångra!”

De flesta som ska resa tänker i första hand på vilka äventyr de ska uppleva dagtid. Att få se stora exotiska djur på nära håll med allt från lejon till zebror och giraffer. Men blunda och tänk dig fåglar och vilda djur under stjärnorna när det är mörkt. Nattens ljud är en av de häftigaste upplevelser en safari i Afrika kan ge. Boka sovplats i tält i alla fall en natt. Det kommer du inte ångra!

Safarilodge är namnet på tälten och de finns i många olika utformningar, storlekar och prisklasser.

Bekväma hotell

Resten av tiden kan du så klart bo på ett naturnära hotell. Det finns ofta ett stort och bra utbud. Hotellen har i regel fullgod service med allt från bra mat och dryck, guidade turer och självklart sköna sängar. Boendet är viktigt eftersom vi som lever i väst inte är vana att vistas ute i Afrikas sol. Efter en halvdag i solen är det viktigt att söka skuggan och svalkan för den som är ovan.

Ett safarihotell i Afrika har i regel en trevliga terrass där du kan få allt du behöver. God mat och dryck - tänk på att fylla på med vätska i värmen!

Packa för långtur

Så till äventyret. När det är dags att åka ut för att titta på djur får du självklart den bästa naturupplevelser genom att åka i en öppen bil där du kan känna vindarna i ansiktet och höra och se djur på nära håll. Fråga vid bokningen om du är osäker.

En resa ut i vildmarken tar några timmar och temperaturen kan ändras drastiskt. Även om solen steker när du åker i shorts kan det bli rejält mycket kallare innan du kommer hem igen, så packa med långärmat, gärna en jacka eller en varmare tröja så du inte börjar frysa. Det är vanligare än man tror!

Big 5 - de fem stora

De flesta som hör orden safari i Afrika tänker nog ganska direkt på uttrycket “big 5” som syftar på de klassiska storheter djurriket på plats har att erbjuda. Det finns en rad olika uppfattningar om vilka djur som omfattas av begreppet “de fem stora”. Giraff, zebra, kanske flodhäst? Nej då. De fem djur uttrycket syftar på är lejon, elefant, leopard, noshörning och afrikansk buffel.

Många brukar glömma leoparden och har inte ens tänkt på buffeln! Men att se en hjord bufflar är en fantastiskt naturupplevelse. Kommer du riktigt nära kommer du förstå vilka kraftpaket bufflarna är. De sätter sig i respekt och är inga typer att leka med.

Leoparden å sin sida behöver knappast någon vidare presentation. Det är ett av världens fyra stora kattdjur, springer nära nog 60 kilometer i timmen vid jakt och kan slå ett byte som väger 80 kilo - som en vuxen karl!

Läs mer om hur du får till en lyckad safariresa på https://nyati-safari.se.

 

7 Mar 2019