Så fixar du logistiken till festen

Att ordna en fest är alltid roligt, men det är nog ingen som inbillar sig att det inte ligger ganska mycket hårt arbete och ansträngningar bakom en lyckad fest. Det är mycket som ska ordnas med det logistiska när man vill fixa en fest för ett större antal gäster, som en bröllopsfest eller liknande. På sommaren vill man antagligen vara ute, och då är det säkrast att hyra ett partytält så att gästerna inte blir blöta om det skulle börja regna.

Man blir antagligen också tvungen att hyra bord, stolar och porslin, i alla fall om man vill att alla gäster ska kunna äta på samma porslin. Även glas brukar behöva hyras, till champagne, vin, öl, dricksvatten och så vidare. Och på åtal om mat och dryck så är det ju många som väljer att låta ett cateringföretag leverera en buffé eller liknande. Mycket att samordna!

Hyra bord, stolar och porslin

Lyckligtvis finns många firmor som erbjuder festuthyrning. Det är då lätt att i beställningen ange antalet gäster, så räknar firman ut vad som behövs och ser till att det levereras i god tid innan festen. Tallrikar, bestick, glas, bord, stolar, uppläggningsfat – allt går att hyra av en festuthyrare och det förenklar arbetet inför festen betydligt. Tänk dock på att om du hyr festmaterial så är det du som är ansvarig för att de återlämnas i samma skick som när de kom. Kostnaden för några enstaka krossade  glas eller tallrikar brukar dock vara försumlig.

Om du vill kan du också hyra ett partytält, som både levereras och sätts upp av proffs. Ett partytält är guld värt om det regnar, men är faktiskt trevligt att sitta i även vid fint väder. Det skyddar då mot sol på dagen och man kan sätta upp ljusslingor, infravärme och så vidare så att tältet blir riktigt mysigt framåt natten.

Fixa maten med catering

Maten löses enklast med catering, och det är även något som gäster brukar uppskatta. Genom att välja en buffé anpassad för antalet gäster slipper man problemet med gäster med skilda matpreferenser. En buffé kan anpassas så att det finns flera rätter att välja mellan även för den som är allergisk, inte äter kött och fisk och så vidare. Cateringföretaget levererar maten nylagad, en liten stund innan ni sätter er till bords.

Hyra lastbil eller betala för leverans?

Vill du inte vänta in leverans och dessutom spara in en slant, kan du hyra en lättare lastbil och ta hand om upphämtning av bord, stolar, porslin och mat själv. Du kan då hämta sakerna i den ordning och på den tidpunkt som passar dig bäst. Nackdelen är ju att tid från festförberedelserna går åt, men är ni flera som fixar festen kan det här vara en bra lösning, särskilt om du har tillgång till en lastbil till ett billigt pris eller rentav kan låna en.

Annars går det så klart att få allt levererat, och det brukar inte kosta särskilt mycket extra. Grejen med festuthyrare och cateringfirmor är ju att de har bra system för logistik och verkligen ser till att leverera smidigt och säkert.

Hitta bra festuthyrning

De är inte svårt att hitta bra uthyrare av festutrustning. Det enklaste sättet är kanske att söka på ”hyra av bord och stolar”, eller ”festuthyrning”, följt av den ort du bor på. Du behöver i regel inte vara ute i så jättegod tid om det inte är under någon stor festhelg som midsommar, men det skadar ju aldrig att beställa så snabbt som möjligt när man vet hur många gäster som kommer.

21 Feb 2019