När det är dags för skolresa

Är det dags för en rolig skolresa för barnen? Att åka på en skolresa är en bra aktivitet som kan bli ett minne för livet. De flesta av oss som har åkt på en skolresa kommer ihåg känslan när bussen åkte från skolan och man visste att äventyret låg framför en. Kanske klassen åkte utomlands, med färja, och med bussen som enkelt och bekvämt gjorde att hela klassen kom fram till destinationen.

Att åka på en skolresa betyder mycket för sammanhållningen i klassen. Kommer man väl bort från skolan, innebär det ju inte att man slutar lära sig nya saker, det sker bara på ett annat sätt. Vi alla går ju i skolan för att lära oss för livet, och vad utbildar oss bättre än att leva just det livet, men med öppet sinne.

Många timmars planering innan en skolresa

Många tänker inte på allt som ligger bakom en skolresa. Läraren och föräldrarna har lagt flera timmars planering på vart skolresan ska ta vägen, hur många dagar som klassen ska vara borta, vad som ska ske under skolresan och hur klassen ska komma till platsen dit resan styrs.

Hyra buss, till exempel, ta kontakt med vandrarhem, kontakta andra skolor dit man kanske kan åka och träffa andra klasser, köpa mat och dryck och biljetter till olika aktiviteter är bara några av de saker som lärarna och föräldrarna planerar och organiserar. Det är mycket tankebry, organisationsförmåga och energi som läggs på en resa som en klass ska göra. I bland åker skolorna till andra som organiserar hela resan i stället. Det brukar kosta en hel del, om det till exempel handlar om äventyrsaktiviteter, såsom idrottsaktiviteter, kajakpaddling, forsränning eller segling.

Företag har som affärsidé att arrangera skolresor

Det är flera företag som har som sin affärsidé att erbjuda skolor möjligheten att komma ut i naturen och leva enkelt, tälta, göra mat över öppen eld och klättra i bergen, fiska och leva lite vildmarksliv. Det är många nyttiga saker som barnen lär sig under sådana aktiviteter. Andra resor görs utomlands och då kanske man inriktar skolresan till något kulturellt, man besöker muséer, studerar konst, går på konserter eller teatrar.

Åker man utomlands lär man sig om det landets kultur, språk och mentalitet. I synnerhet om klassen studerar språk är en resa till något sådant land där man talar det språket en viktig bit. Att hyra buss för hela klassen är oftast det lättaste sättet att hålla ihop klassen. En klass har ofta några elever som hellre vill ta sig fram på egen hand och vill inte hålla ihop med resten av klassen. Då är en gemensam buss oftast en bra lösning för att se till att klassen håller ihop.

7 Jun 2018