Korrugerad plast - hållbart tak

Om du vill bygga tak över din balkong kan du använda korrugerad plast. Ett sådant plasttak blir hållbart och skyddar mot nederbörd men ger ljusinsläpp.

Du bor i en lägenhet i ett flerbostadshus. Grannen undertill har din balkong som tak, men du har bara stjärnhimlen ovanför dig. På vintern faller snö på balkongen och på sommaren regnar och haglar det. Ibland lämnar fiskmåsar rejäla visitkort på din balkong. Du har fått tillstånd från din hyresvärd att sätta upp ett tak på din balkong.

Du tänker att ett tak i kanalplast eller korrugerad plast skulle kunna fungera. Du vet dock inte riktigt hur korrugerad plast är uppbyggd. Egentligen kan korrugerad plast beskrivas som en skiva i vågform och inte helt olikt wellpapp. Skivan är ibland tillverkad i flera skikt med hackad glasfiber för att förstärka produkten.

Korrugerad plast - egenskaper

Ditt tak ovanför balkongen ska skydda mot regn och rusk, men inte mot solen. Tvärtom ska taket släppa igenom ljus. Finns det risk att korrugerad plast förstörs av solens strålar? Nej, korrugerad plast har egenskaper som gör att den inte förstörs av ultraviolett strålning. Den blir heller inte missfärgad eller spröd.

Kan du då tillverka och montera taket själv? Du kan naturligtvis få ditt tak i korrugerad plast skräddarsytt i de mått du vill ha från en leverantör. Du sätter upp ett ramverk på din balkong. Själva taket kan du montera med skruv. Det går lätt att borra i korrugerad plast. Skulle du behöva såga, bör du göra det med en fintandad fogsvans.

25 Oct 2022