Hjälp med husbesiktning i Uppsala

Ska ni köpa en ny bostad och vill ha hjälp med en husbesiktning i Uppsala? Att anlita en oberoende besiktningsman är klokt. Här kommer några användbara tips.

Både köpare och säljare kan med fördel anlita en oberoende besiktningsman för att få huset besiktigat. Men som köpare har man också undersökningsplikt enligt lagen. Är man inte van eller vet var man ska titta är det lätt att man inte ser svagheterna eller felen. Har man dessutom förälskat sig i huset är det lätt att man blundar för dem.

Som säljare kan man faktiskt ofta få ut ett bättre pris genom att besiktiga huset och visa upp protokollet vid försäljningen. Dels ser spekulanterna att man är uppriktig med fel och brister och inte försöker luras. Men är taket eller rörstammarna i utmärkt skick kan det också löna sig att bevisa detta.

Så går en husbesiktning till

Vill man ha hjälp med en husbesiktning i Uppsala ska man välja en oberoende besiktningsman och inte någon som mäklaren rekommenderar. När en besiktningsman undersöker ett hus använder denna alla sina sinnen och både tittar, känner, luktar och lyssnar. Med hjälp av sin erfarenhet och genom att studera husets ritningar brukar besiktningsmannen ganska enkelt kunna lokalisera svagheterna.

De flesta hus har fel och brister, och det är viktigt att man känner till dem så att man vet vad man köper och även kan kalkylera för att åtgärda dem. Vissa fel är också större än andra och kan göra att man faktiskt inte vill genomföra affären. Mögel och röta är några exempel på fel som kan göra att man bestämmer sig för att inte köpa ett hus.

8 Sep 2022