Hitta ett bra tryckeri i Stockholm

Ska du trycka upp visitkort, en bröllopsinbjudan eller kanske en reklambroschyr? Då behöver du hitta ett bra tryckeri i Stockholm som kan leverera en tjänst av högsta kvalitet. Visst kan man använda färgskrivaren hemma (om man nu har en sådan), men risken är då stor att resultatet inte ser särskilt professionellt ut. I de allra flesta fall kommer det att synas att man använt skrivaren där hemma, om vi uttrycker oss på det viset…

Är det en trycksak man vill imponera med är det således klokast att vända sig till en professionell aktör. Annars är risken överhängande att den känsla eller det budskap du ville förmedla med produkten går förlorad. Dina visitkort ger dina affärskontakter ett slarvigt och amatörmässigt intryck (vilket kan bli mycket kostsamt), din bröllopsinbjudan får folk att tänka på en loppmarknad (inte särskilt romantiskt) och din reklambroschyr snarare skrämmer bort potentiella kunder än lockar dem till köp (ingen hållbar affärsmodell). Nu var detta förstås rena skräckexempel, men vi använde oss av dem få att visa på att det finns mycket som kan gå fel när man beställer trycksaker.

Tryckeri är en konst

Det finns många tryckerier att välja bland i Stockholm, och det gäller att hitta ett som verkligen kan sina saker. Och då menar vi inte enbart att man har den rätta tekniska utrustningen eller flashigaste materialen utan att man verkligen förstår sig på grafisk formgivning.

Vi skriver att ”tryckeri är en konst” i rubriken ovan och då är det främst den grafiska formgivningen vi syftar på (även om en hög teknisk kompetens också krävs). Det är mycket som spelar in när man skapar en välbalanserad trycksak. Ett litet misstag i formgivningen kan få stora konsekvenser och förvränga det man vill förmedla helt, ungefär som i exemplen ovan. Det handlar, bland mycket annat, om att välja rätt typsnitt, rätt färger samt att placera de olika objekten som ska ingå i trycksaken rätt i förhållande till varandra. Ett misstag behöver inte vara helt uppenbart, men kan ge mottagaren en känsla av att något är fel, utan att denne egentligen kan sätta fingret på det. Och då missar man målet.

Så vänd dig till ett etablerat stockholmstryckeri som har goda referenser och en solid portfölj med tidigare utförda arbeten (be att få titta på dem). Tänk även på att olika tryckerier specialiserar sig på olika saker, så se till att det du väljer verkligen är experter på just det du behöver. Sedan finns det förstås de som behärskar det mesta också.

Var tydlig när du beställer

Till viss del är det upp till dig som beställare att se till att allting blir bra utfört. Det ingår mycket tekniskt finlir i trycksaksproduktion och ju tydligare man är när man beställer desto bättre lär resultatet bli. Det finns en rad olika begrepp du kommer att stöta på under beställningsprocessen, till exempel upplaga, format, omfång, underlag, efterbehandling och packning.

Detta kan låta krångligt och det är således viktigt att man hittar ett tryckeri i Stockholm med god kundservice, som tar den tid som krävs för att man som kund ska känna sig trygg med sin beställning – det vill säga, man litar på att man verkligen får den trycksak man vill ha, av bra kvalitet och till ett rimligt pris.

7 Feb 2023