Fördelar med att ha en bra uteservering

Som krögare finns det många fördelar med att ha en snygg, funktionell och överlag trevlig uteservering. Det här gör till exempel att fler gäster upptäcker krogen, att det sannolikt bidrar till en stor del av krogens omsättning och att du på ett billigt sätt får mer yta till gästerna.

En uteservering bör dock inte bara vara som en vanlig terrass eller altan. Till exempel är det viktigt att ha vindskydd, sköna utemöbler och infravärme för när kvällarna blir lite kallare. Särskilt infravärme och vindskydd är bra för att få gästerna att stanna lite längre på kvällen. Fryser de kommer de sannolikt att gå någon annanstans för att fortsätta kvällen.

Krogytan blir större

Som nämnt i inledningen kan krogytan bli bra mycket större med en uteservering. Hur mycket större den bli beror på hur stor den är från början och hur stor uteservering man har möjlighet att bygga. Har du mycket yta att bygga på kan du till exempel använda delar av ytan till att anordna live-konserter eller annan underhållning för gästerna.

Dessutom blir den extra kostnaden billig. Ligger restaurangen mer avsides och du har den på egen mark krävs det inte några extra månatliga kostnader för den (förutom underhåll och dylikt). Har du en restaurang inne i en stad behöver du sannolikt betala en hyra för den till kommunen. Den här hyran ligger dock vanligtvis bra mycket lägre än vad hyrorna per kvadratmeter gör för inomhushyran.

En viktig del av omsättningen

En uteservering bör inte bara ses som en bonus till restaurangen. Faktum är att det ofta är en mycket stor del av krogars omsättning. Om din krog inte har en uteservering när våren börjar närma sig, är risken stor att den ratas till förmån för andra krogar där man kan sitta ute.

Dessutom blir säsongen för uteserveringar allt längre. Tänk på, som nämnt i inledningen, att ha ett vindskydd och filtar så att dina gäster trivs bra. Vill du dra nytta av hela säsongen är det viktigt med dylika bekvämligheter för gästerna.

Tänk på logistiken

För att få en riktigt bra uteservering krävs det att man planerar ordentligt. Det här innefattar till exempel infravärme, parasoll, vindskydd (som nämnt ovan) och rätt antal bord och stolar.

Till exempel är det lätt hänt att ställa ut lite för många bord och stolar när uteserveringen byggs eftersom man gärna vill dra nytta av den extra ytan som tillkommer. Det här kan dock orsaka praktiska problem. Det kan till exempel bli trångt för både personal och gäster. När de sedan ska gå med många tallrikar och restaurangen är fullbelagd – ja, då är det som upplagt för en kollision någonstans på vägen mellan köket och uteserveringen.

17 Jul 2017