Ett körkort för bättre vardagslogistik

Man hör många i dagens samhälle tala om livspusslet och hur svårt det är att få ihop detta. En familj - två vuxna och två barn - i Stockholm kan ha så stora svårigheter att få allting att passa ihop att minsta lilla förändring kan stjälpa en hel veckas planering. Spontanitet är dte inte att tänka på. Vilka bitar innehåller då ett sådant livspusel och vad är det om gör det hela så pass svårt? Låt oss ge ett litet axplock:

  • Pendling: Den stora boven i dramat är resvägen från hem till jobb och vice versa. I Stockholm finns en välutvecklad kollektivtrafik, men trots det så får man vara beredd att spendera en hel del tid på resande fot. Föräldrarna kan förmodligen se att minst en timme kommer att spenderas i buss, på pendeltåget eller i tunnelbanan - där räknar vi dessutom lågt.
  • Barnen: Hämta och lämna på förskola, hjälpa till med olika aktiviteter - träning, kompisar och läxor - gör att tiden försvinner. En punkt som måste prioriteras.
  • Egen träning: Många fokuserar - med all rätt - på ditt eget välmående. Träning är en viktig ingrediens i detta. Men, ligger gymmet en bit bort så kommer samma problem med pendling att dyka upp igen. I synnerhet om man tränar på kvällstid så kollektivtrafiken går mindre regelbundet just då.
  • Hemmet; Man måste städa, handla, laga mat , tvätta och så vidare. Allt detta tar tid - i synnerhet att handla och frakta hem allting. Här finns det många som tar hjälp för att underlätta sin vardag. Det kan innebära att man beställer hem matkassar och/eller att man använder sitt rut-avdrag för exempelvis hemstädning. Det är ingen slump att det senare är som allra mest använt i Stockholm.

En gemensam nämnare man kan avläsa av ovan nämnda punkter handlar om logistiken. Stockholm är - till skillnad från en mindre stad - mer spretig och man är inte bunden till sin stadsdel/förort på samma sätt. Du kan exempelvis bo i Nacka, men arbeta i Kista - det kommer att ta extremt lång tid för dig att förlita dig på kollektivtrafikens lösningar för att läsa den ekvationen. Lösningen är ofta att ta bilen, något som fordrar ett körkort. Många säger att man inte behöver ett körkort och äga en bil i Stockholm. Vi skulle dock säga att det är en absolut nödvändighet för en barnfamilj i det läget. Av den enkla anledningen att ett körkort och en bil kapar tid och att den frigör fler luckor i schemat.

Så tar du körkort i Stockholm

I en mindre stad så blir ett körkort ofta något som man tar direkt i samband med sin 18-årsdag. Att köra bil är, på många sätt, mer än bara ett intresse - för många handlar det om en livsstil. Riktigt den infallsvinkeln finns inte bland unga i Stockholm och det är naturligt sett till vad vi ovan gick igenom.

Varför betala pengar för ett körkort då man ändå kan ta sig överallt genom kollektivtrafiken? Tills dagen då man får barn sker och då man måste tänka mer på den logistiska biten. Många föräldrar som saknar körkort önskar inget hellre än att ta ett sådant; man inser hur pass mycket ett sådant skulle underlätta och man ångrar att man inte tog det då man var yngre och hade tid.

Just tiden ställer till det: Man jobbar, man lever enligt de punkter vi gick igenom - hur ska man hitta en lucka för att plugga teori, köra lektioner hos en trafikskola och lära sig allt som har med bilkörning att göra? Det behöver inte ta så lång tid att ta sitt körkort. Detta då alternativet finns i form av en komprimerad utbildning i form av en intensivkurs.

Anmäl dig till en intensivkurs och få körkortet snabbare

Vi kan säga att du har viss körvana sedan tidigare. Skulle du anmäla dig till en trafikskola i Stockholm och säga att du är intresserad av en intensivkurs så skulle denna utgå efter dina köregenskaper. Du får berätta hur mycket du kört - hur länge sedan det var (bilkörning är till viss del en färskvara) och därefter så kommer den första lektionen att ligga som grund för hur din intensivkurs utformas. Det kan innebära fem dagar, det kan innebära åtta dagar eller tretton stycken.

Du varvar intensiva teoristudier med körlektioner och samtidigt så finns halkbana, teoriprov och uppkörning inbokade som morötter framför dig. Väldigt många klarar av att ta körkortet genom en intensivkurs.

Har du sparade semesterdagar eller en möjlighet att ledigt från jobbet så kan den här typen av utbildning vara den som löser dina svårigheter att passa ihop livspusslets alla bitar. En bil är ofta avgörande i detta.

Mer info om att ta körkort (och relaterade utbildningar) hittar du på denna hemsida: http://globenstrafikskola.se.

11 Aug 2018