En flytt är en studie i logistik

Det kan vara svårt att förklara logistik på ett begripligt sätt och utan att åhöraren somnar av alla små detaljer. Ett sätt att göra förklaringen mer intressant är därför att använda sig av exempel som alla kan relatera till. En flytt är ett gott exempel på hur man kan ge en målande beskrivning av hur vi använder oss av logistiken i vår vardag.

Att alla kan relatera till en flytt baserar vi på att den genomsnittliga svensken flyttar ungefär tio gånger under en livstid. Med det sagt - här är logistiken som måste fungera då du ska flytta från en lägenhet i Stockholm till en annan bostad i samma stad:

Flyttstädning - den sista länken i kedjan

Vi räknar upp några länkar i den logistiska kedjan som måste hållas intakt för att en flytt ska anses som lyckad:

  • Packningen. Det första steget är att packa alla saker, allt porslin, alla skivor, böcker och annat som man samlat på sig genom åren och lägga dessa - väl emballerade - i flyttkartonger. Detta tar tid och ett råd är att man använder sig av en hel vecka snarare än en dag. Det vill säga; den vecka som föregår flytten kan ni avsätta någon timme per kväll för att packa. Gör det rum för rum. Det går att äta på samma tallrik under en vecka (och diska den naturligtvis).
  • Transport och bärande: Du måste hyra flyttbil och den ska vara av största tänkbara storlek - för ditt eget körkort. Målet ska vara att slippa köra så många gånger fram och tillbaka - något som även sätter krav på hur ni stuvar in era tillhörigheter i bilen. Ett tips är att ställa allting utanför bilen och börja provpacka då allt är utburet. Det ger en bättre bild av vad som får plats och var ni ska ställa sakerna för att maximera utrymmet. Tänk även på att lyfta rätt och inte bära för tungt.
  • Flyttstädning: Den sista länken i kedjan och - tyvärr - också den svagaste sett till hur många som misslyckas med uppgiften. En flyttstädning måste vara grundlig - i princip allt ska städas - och misslyckas man så kan man drabbas av ersättningskrav från de som köpt bostaden i Stockholm. Det som ofta ställer till det är att en flyttstädning måste ske som avslutande sak - efter de två ovan nämnda punkterna - och att man är ganska dränerad på energi; något som leder till fusk, slarv och även bråk som en följd av stressen. Det är därför ingen dum idé att anlita en städfirma för din flyttstädning och betala för tjänsten. Kostnaden är lägre idag i och med att Rut-avdraget går att använda. Överväg således att lägga in städhjälp som en del av den logistik som måste ordnas vid din framtida flytt.

På sajten https://www.stockholmflyttstädning.nu kan du läsa mer om hur professionell flyttstädning går till.

29 Oct 2018