Din guide till rätt transportbil

Behöver företaget utöka med en ny transportbil? I så fall finns mycket att fundera på innan man bestämmer sig. Här ger vi dig din guide till rätt transportbil. 

Hur ser behovet ut? 

Den första och kanske viktigaste punkten när man ska köpa en transportbil är att fundera på hur behovet ser ut. Är det en eller flera personer som ska färdas i den samtidigt, hur stort lastutrymme behövs, ska ovanligt tunga saker transporteras och gäller det något farligt material eller avfall? Fundera även kring hur det ser ut där du rör dig som mest, vad är det för typ av vägar? Kanske är fyrhjulsdrift och en hög markfrigång viktigt för att du över huvud taget ska kunna ta dig fram eller så behöver du en bil som lämpar sig för långa sträckor på landsväg. 

Fundera över hur behoven ser ut men också vilka krav du har på den nya bilen. Skriv ned och ta med till en bilhandlare för att få några lämpliga förslag presenterade utifrån vad du behöver och vill ha. 

Ekonomiska aspekter 

Att köpa en transportbil innebär inte bara en hög kostnad för själva bilen. Man måste givetvis även fundera och räkna på kostnader som kommer löpande. Det gäller bränsle, försäkring, skatt, service och andra delar som inte går att komma ifrån som bilägare. 

Miljötänk 

Miljön har dom senaste åren kommit att bli en central punkt när de gäller bilaffärer och det är något som alla borde ha i åtanke när det är dags att köpa nytt. Kanske kan du välja en modell som klassas som miljöbil? Har man behov av en stor bil med hög bränsleförbrukning finns kanske andra saker man kan göra för miljöns skull men oavsett är det alltid viktigt att se över vilka möjligheter som finns. 

Provkör och jämför

För att hitta rätt bil är det en god idé att provköra några olika modeller för att skapa sig en bra känsla. Vare sig man planerar att köpa en helt ny eller en begagnad bil är det en stor fördel att prova några olika innan man bestämmer sig. Tänk extra mycket på komforten och hur den känns på vägen och prova gärna att köra på olika typer av underlag om det är möjligt. Skriv ner någon rad om varje bil du provkör, kanske några för- och nackdelar så blir det enklare att jämföra sedan. 

Köpa privat eller hos bilfirma 

En sprillans ny bil som plockas ut direkt från en bilhandlare är en dyr investering. Däremot får man garanti och man vet exakt vart man ska vända sig om problem skulle uppstå. Köper man en transportbil privat kan man komma undan billigare även om man lyckas hitta en bil i riktigt bra skick men däremot uteblir garanti och andra bekvämligheter. Fundera över vilket alternativ som är bäst för just dig – kanske har du inte råd att köpa en helt ny och då kan en begagnad och lite billigare variant vara nog så bra. 

17 Nov 2019