Det finns gott om skyltar i Uppsala, och alla andra storstäder

En skylt kan man pryda med mycket och kanske är det just därför som det finns så många skyltar. Tänk till exempel på alla skyltar man kan möta i Uppsala.

Många reflekterar inte över hur många skyltar de möter varje dag. Låt oss ta Uppsala som exempel på skylttäthet. I matbutiken i Uppsala kryllar det av skyltar. Det är skyltar för att hitta rätt i gångarna, skyltar som gör reklam för olika produkter och skyltar som visar priset på alla varor.

Havet av skyltar i Uppsala, eller någon annan storstad för den delen, fortsätter genom hela stadskärnan. Vart och vartannat skyltfönster innehåller en skylt som lockar besökare till butiken eller beskriver tjänster som butiken erbjuder. På olika museer berättar skyltar vad besökaren ser i museets montrar och visst är det via skyltar besökare hittar gatunamn, allmänna toaletter och luncherbjudanden. Ja, skyltar finns nästan överallt.

Alla behöver vi skyltar genom livet

Många av oss möttes av en skylt den dagen vi tog studenten. Föräldrarna hade valt ut en lagom pinsam bild och klätt en stor studentskylt med denna ackompanjerad av information om namn och årskurs på den nybakade studenten.

Skyltar var kanske också vad som behövdes den där gången vi kom till världen. För att garantera att de blivande föräldrarna kom till förlossningen och inte hörselmottagningen, eller någon annan avdelning, var skyltar på sjukhuset troligen en nödvändighet. Ja, skyltar av alla de slag behövs genom hela livet, och i alla städer, om än för olika ändamål. 

5 Dec 2022