Det är viktigt när man arbetar med logistik

I Japan har man ett talesätt som beskriver allt som har med logistik i landet attt göra; ”just in time”. Där händer det i 99 fall av 100 att de kommer fram, precis i tid. Det finns så gott som inget som kommer för sent i det landet. Att göra fel finns helt enkelt inte på kartan, och skulle man någon gång göra det, innebär det oändliga böner om ursäkt. Och ändå räknar de inte med att bli förlåtna om minsta lilla misstag sker.

Här räknar vi tyvärr med misstag i logistiken

Riktigt så är det ju inte här i Sverige. Här räknar vi med misstag, åtminstone om det är ett företag som Statens järnvägar, som aldrig råkar komma ”just in time”. Det gäller att inte bli besviken om tågen inte kommer i tid. Här gäller det i stället att ställa in sig på förseningar, så slipper man bli besviken och istället få bli positivt överraskad om tågen någon gång råkar komma i tid. Här har vi i rätt så mycket att lära av japanernas ordspråk; ”just in time”.  Så när det kommer till svensk logistik, vad är det viktigaste som vi borde göra för att lyckas med det japanska undret ”just in time”?

Transporten

Transporten och det som sker under transportens gång är ju bland det allra viktigaste. Det får inte bli stopp under vägen. Här bör tåget gå ordentligt på rälsen. Transportverket måste lära sig från tidigare år att det snöar varje år och inte låta sig överraskas över att det råkar komma nederbörd från himlen under vintern i form av snö. Det går inte att längre skylla på underleverantörer som inte tar ansvar. Det är till syvende och sist Transportverket som har det yttersta ansvaret. Dags för Transportverket att åka till Japan och studera hur de lyckas komma ”just in time”.

Personalen

Förutom rälsar, fordon och annat är det personalen som ser till att varorna, människorna eller vad det nu är som ska transporteras, kommer fram och i tid. Personalen är a och o. Utan personal ingen transport. Det gäller att kunna få tag i de bästa. Är man ett logistikföretag gäller det att kunna rekrytera de bästa personerna till logistikföretaget.

Skyddsutrustning

Det gäller att kunna skydda transporten så långt det går. Skadade varor som kommer fram, även om de kommer fram i tid, är inget att ha. Då gäller det att varorna får exakt det skydd som krävs.

10 May 2018