Bilverkstad – hitta rätt

Krångel med bilen? Trist. Är det dessutom första gången kan det vara svårt att veta hur man ska gå till väga för att hitta en kunnig och prisvärd verkstad. Valen och frågorna är många. Ska den vara oberoende eller auktoriserad? Kommer garantin att gälla om jag låter den här verkstaden utföra jobbet? Hur mycket är det rimligt att det kostar?

I Solna och Stockholm finns en uppsjö av både auktoriserade verkstäder och allbilsverkstäder. Generellt kan sägas att de auktoriserade verkstäderna är specialiserade på ett specifikt bilmärke och besitter stor kunskap inom detta märkes modeller. Allbilsverkstäderna, så kallade oberoende verkstäder, tar som namnet avslöjar emot alla modeller.

Myter och sanningar

En vanlig föreställning när det gäller bilreparationer är att man är tvungen att ta sin bil till en auktoriserad verkstad för att garantin ska gälla. Detta stämmer inte eftersom marknaden för bilservice i Sverige är avreglerad och du har rätt att gå till vilken bilverkstad som helst. Däremot kan det finnas krav på att de reservdelar som används måste vara auktoriserade. Verkstaden måste dessutom utföra arbetet i enlighet med villkoren som dikteras i garantin. Ta kontakt med bilverkstaden och hör dig för vilka möjligheter de har att ge dig rätt service. En bilverkstad är skyldig enligt lag att meddela dig om vad som gäller och vad de har för tillvägagångssätt.

Konsumentverket, som är en statlig myndighet, har tillsammans med olika branschorganisationer arbetat fram regler och villkor för bilverkstäderna, som bygger på konsumenttjänstlagen. Kolla att du anlitar en verkstad som åtagit sig att följa dessa villkor. Har du några frågor kring detta kontaktar du lätt Konsumentverket via telefon eller gör ett besök på deras hemsida.

Att lokalisera exakt vad som är felet på bilen kan vara komplicerat och framför allt kan det hela bli väldigt dyrt. Försök att hitta en verkstad som har ett fast pris för felsökning, annars riskerar du att bli av med hela servicebudgeten innan reparationsarbetet ens är påbörjat.

I moderna bilar kopplas en dator till bilen, som i sin tur skickar en felkod tillbaka. Inget större arbete för serviceteknikern, men programvaran som de använder är dyr, vilket vissa firmor tar ut i priset för kunden. När sen det första problemet är lokaliserat och åtgärdat kan det i sin tur dyka upp ett nytt fel, tidigare ”dolt” av det andra felet. Som du ser skenar kostnaderna lätt iväg.

En seriös bilverkstad informerar dig om vad som kommer att behöva åtgärdas, och om fler behov dyker upp under arbetets gång, vilka skulle innebära merkostnader, kontaktar de dig alltid innan och  inväntar ditt godkännande. Du ska alltid kunna känna dig trygg och inte ha en känsla av att bli lurad 

Att tänka på

Om du har garanti, kolla vilka villkor som gäller för reparation. Kolla också att verkstadspersonalen använder sig av godkända reservdelar. Be om ordentliga prisuppgifter i förhand, inklusive felsökningskostnad. Det måste framgå om priset är fast eller kan ändras under hand. Be att teknikerna kontaktar dig om nya fel påträffas och kostnaderna blir högre.

Om du har med dig dessa enkla tips i bagaget blir det lätt att hitta en bra bilverkstad i Solna med omnejd!

Läs mer på http://www.bilverkstadsolna.com/.

26 Sep 2017