Bergvärme - avancerad logistik från natur till hem

Vissa innovationer är värda att lysa ett extra starkt ske på då de dels bär ekonomiska fördelar och dels också är skonsamma mot vår miljön. Klassisk win-win och ett tydligt exempel på en sådan handlar om bergvärme.

Där kan vi säga att det hela handlar om en logistisk kedja som sträcker sig från solen - där energin kommer - ner till berggrunden - där energin lagras - och in som uppvärmning av ditt hus i Stockholm - där du tar tillvara på den lagrade energin genom en bergvärmepump.

Fördelarna här är att A) det sliter inte så mycket på miljön. Jämför man med andra uppvärmningsmetoder - i synnerhet fjärrvärme - så släpper man ut extremt mycket mindre koldioxid och B)det sparar pengar; inom loppet av tio år så har den initiala kostnaden kommit att ätas upp och du kan börja räkna hem den vinst som du årligen gör genom att värma sitt hus i Stockholm med hjälp av bergvärme. En vinst som kan vara så hög som 80% jämfört med det tidigare alternativ du använt dig av.

Passar bergvärme hos dig?

Fördelarna är många med bergvärme, men det finns även några nackdelar. Vi tittar närmare på några av dessa lite snabbt:

  • Dyrt Bergvärme bär en hög initial kostnad som dessvärre inte är fast heller. Det vill säga - man kan omöjligen säga att det kostar si och så många kronor då det mesta handlar om hur det ser ut i det område i Stockholm där du bor. Det stora pengaslukaren i sammanhanget handlar om borrningen. Ju djupare man borrar, desto dyrare blir det. Vi kan , rent generellt, säga, att om kostnaden börjar överstiga 120.000 kronor så kanske det är bättre att överväga något annat alternativ än just bergvärme. Det finns andra exempel som fungerar på samma sätt, men där man använder sig av energi som lagrats i sjön, i jorden eller som finns i marken och i luften. Det ger kanske inte samma goda avkastning - men de är definitivt värda att överväga.
  • Geografi/geologi Hur ser det ut där du bo i Stockholm? Finns det överhuvudtaget möjlighet att borra efter bergvärme. Har dina grannar bergvärme, och i så fall - hur pass nära ligger deras borrhål? Det finns ganska många om- och men då man talar om bergvärme och inte minst så gäller detta geologin. Det är, helt enkelt, inte en lösning för alla.

På det stora hela dock: har du de ekonomiska medlen som krävs samt rätt förutsättningar så är definitivt bergvärme en lösning som kommer att ge dig ett enklare liv. Och - i Stockholm så kommer det dessutom en anna fördel: vid en vidareförsäljning så kommer bergvärme att ge dig ett högre slutpris. Många spekulanter söker aktivt efter villor med denna värmekälla.

Läs mer om bergvärme här.

7 Mar 2018