Blogg

Bilverkstad – hitta rätt

26 sep 2017

Krångel med bilen? Trist. Är det dessutom första gången kan det vara svårt att veta hur man ska gå till väga för att hitta en kunnig och prisvärd verkstad. Valen och frågorna är många. Ska den vara oberoende eller auktoriserad? Kommer garantin att gälla om jag låter den här verkstaden utföra jobbet? Hur mycket är det rimligt att det kostar?

I Solna och Stockholm finns en uppsjö av både auktoriserade verkstäder och allbilsverkstäder. Generellt kan sägas att de auktoriserade verkstäderna är specialiserade på ett specifikt bilmärke och besitter stor kunskap inom detta märkes modeller. Allbilsverkstäderna, så kallade oberoende verkstäder, tar som namnet avslöjar emot alla modeller.

Myter och sanningar

En vanlig föreställning när det gäller bilreparationer är att man är tvungen att ta sin bil till en auktoriserad verkstad för att garantin ska gälla. Detta stämmer inte eftersom marknaden för bilservice i Sverige är avreglerad och du har rätt att gå till vilken bilverkstad som helst. Däremot kan det finnas krav på att de reservdelar som används måste vara auktoriserade. Verkstaden måste dessutom utföra arbetet i enlighet med villkoren som dikteras i garantin. Ta kontakt med bilverkstaden och hör dig för vilka möjligheter de har att ge dig rätt service. En bilverkstad är skyldig enligt lag att meddela dig om vad som gäller och vad de har för tillvägagångssätt.

Konsumentverket, som är en statlig myndighet, har tillsammans med olika branschorganisationer arbetat fram regler och villkor för bilverkstäderna, som bygger på konsumenttjänstlagen. Kolla att du anlitar en verkstad som åtagit sig att följa dessa villkor. Har du några frågor kring detta kontaktar du lätt Konsumentverket via telefon eller gör ett besök på deras hemsida.

Att lokalisera exakt vad som är felet på bilen kan vara komplicerat och framför allt kan det hela bli väldigt dyrt. Försök att hitta en verkstad som har ett fast pris för felsökning, annars riskerar du att bli av med hela servicebudgeten innan reparationsarbetet ens är påbörjat.

I moderna bilar kopplas en dator till bilen, som i sin tur skickar en felkod tillbaka. Inget större arbete för serviceteknikern, men programvaran som de använder är dyr, vilket vissa firmor tar ut i priset för kunden. När sen det första problemet är lokaliserat och åtgärdat kan det i sin tur dyka upp ett nytt fel, tidigare ”dolt” av det andra felet. Som du ser skenar kostnaderna lätt iväg.

En seriös bilverkstad informerar dig om vad som kommer att behöva åtgärdas, och om fler behov dyker upp under arbetets gång, vilka skulle innebära merkostnader, kontaktar de dig alltid innan och  inväntar ditt godkännande. Du ska alltid kunna känna dig trygg och inte ha en känsla av att bli lurad 

Att tänka på

Om du har garanti, kolla vilka villkor som gäller för reparation. Kolla också att verkstadspersonalen använder sig av godkända reservdelar. Be om ordentliga prisuppgifter i förhand, inklusive felsökningskostnad. Det måste framgå om priset är fast eller kan ändras under hand. Be att teknikerna kontaktar dig om nya fel påträffas och kostnaderna blir högre.

Om du har med dig dessa enkla tips i bagaget blir det lätt att hitta en bra bilverkstad i Solna med omnejd!

Läs mer på http://www.bilverkstadsolna.com/.

Fördelar med att ha en bra uteservering

17 jul 2017

Som krögare finns det många fördelar med att ha en snygg, funktionell och överlag trevlig uteservering. Det här gör till exempel att fler gäster upptäcker krogen, att det sannolikt bidrar till en stor del av krogens omsättning och att du på ett billigt sätt får mer yta till gästerna.

En uteservering bör dock inte bara vara som en vanlig terrass eller altan. Till exempel är det viktigt att ha vindskydd, sköna utemöbler och infravärme för när kvällarna blir lite kallare. Särskilt infravärme och vindskydd är bra för att få gästerna att stanna lite längre på kvällen. Fryser de kommer de sannolikt att gå någon annanstans för att fortsätta kvällen.

Krogytan blir större

Som nämnt i inledningen kan krogytan bli bra mycket större med en uteservering. Hur mycket större den bli beror på hur stor den är från början och hur stor uteservering man har möjlighet att bygga. Har du mycket yta att bygga på kan du till exempel använda delar av ytan till att anordna live-konserter eller annan underhållning för gästerna.

Dessutom blir den extra kostnaden billig. Ligger restaurangen mer avsides och du har den på egen mark krävs det inte några extra månatliga kostnader för den (förutom underhåll och dylikt). Har du en restaurang inne i en stad behöver du sannolikt betala en hyra för den till kommunen. Den här hyran ligger dock vanligtvis bra mycket lägre än vad hyrorna per kvadratmeter gör för inomhushyran.

En viktig del av omsättningen

En uteservering bör inte bara ses som en bonus till restaurangen. Faktum är att det ofta är en mycket stor del av krogars omsättning. Om din krog inte har en uteservering när våren börjar närma sig, är risken stor att den ratas till förmån för andra krogar där man kan sitta ute.

Dessutom blir säsongen för uteserveringar allt längre. Tänk på, som nämnt i inledningen, att ha ett vindskydd och filtar så att dina gäster trivs bra. Vill du dra nytta av hela säsongen är det viktigt med dylika bekvämligheter för gästerna.

Tänk på logistiken

För att få en riktigt bra uteservering krävs det att man planerar ordentligt. Det här innefattar till exempel infravärme, parasoll, vindskydd (som nämnt ovan) och rätt antal bord och stolar.

Till exempel är det lätt hänt att ställa ut lite för många bord och stolar när uteserveringen byggs eftersom man gärna vill dra nytta av den extra ytan som tillkommer. Det här kan dock orsaka praktiska problem. Det kan till exempel bli trångt för både personal och gäster. När de sedan ska gå med många tallrikar och restaurangen är fullbelagd – ja, då är det som upplagt för en kollision någonstans på vägen mellan köket och uteserveringen.

Vet mer om IBC tankar

16 maj 2017

En IBC tank är något som ofta används för att transportera farligt gods, antingen i form av bulklast eller vätskor. Då en IBC tank ofta används just i farliga sammanhang, har de en del krav ställda på sig vad gäller utformning, hållbarhet och storlek. Detta för att inte äventyra någons säkerhet.

Om termen IBC tank låter något obekant för dig, kanske du jobbar inom jordbruk eller sjöfart. Där brukar den nämligen kallas för farmartank istället. Oavsett om den kallas för farmartank eller IBC tank, kan det dock vara bra att lära sig mer om den. Särskilt om man funderar på att införskaffa en, eller använder en i till exempel arbetet.

Vad kostar det egentligen att köpa en ICB tank?

Om du är i färd med att införskaffa en IBC tank, har du säkerligen kollat lite på priserna redan. Du har då säkert märkt att en del tankar är dyrare än andra. Det här beror på flera saker.

Inte minst beror det på volymen. Större IBC tankar tenderar helt enkelt att kosta mer än mindre. Samtidigt finns det andra saker som spelar roll. Till exempel brukar det ingå en pall när du köper en IBC tank, vanligtvis av trä eller plast. Om du väljer trä- eller plastpall kan alltså även det påverka priset.

En annan faktor som påverkar priset är huruvida tanken är gjord för att frakta farligt gods eller inte. Visst används de ofta för att frakta farligt gods med – men inte alla och inte alltid. Vill man ha en IBC tank, men inte ska frakta farliga ämnen i den, kan man räkna med att komma undan några hundralappar billigare.

Vad det kostar skiljer sig alltså ganska mycket åt, beroende på vilken tank man köper. Ytterligare en faktor är återförsäljaren, där vissa är dyrare och andra är billigare. Du som behöver en ”vanlig” ICB tank kan räkna med att få betala runt 4 000 kronor (inklusive pall), plus-minus några hundralappar beroende på ovanstående faktorer.

Sedan finns det ICB tankar som kostar uppemot 30 000 kronor, och det går säkerligen att hitta tankar för under 3 000 kronor. Det beror även helt enkelt på vilka krav på kvalitet man har. Ska man frakta just farligt gods bör man ställa höga krav på kvaliteten.

Tillbehör som är bra att ha

En ICB tank är inte bara en ICB tank. Till den finns en rad olika tillbehör som kan göra hanteringen av dem enklare. Ofta följer flera av nedanstående tillbehör med vid ett köp. Så är det dock inte alltid. Nedan följer exempel på tillbehör som kan införskaffas till en tank.

  • IBC-nyckel, som gärna får vara i rostfritt eller i plåt.
  • En IBC-tratt, gärna med lock.
  • Med en sådan är det enkelt att få upp behållarna en bit ovanför marken.
  • Slangpaket
  • Låsanordning
  • Utloppsförlängare

Ska du importera varor eller produkter? Använd rätt fraktform

20 apr 2017

Flygfrakt eller sjöfrakt? När man ska ta in större föremål, eller ett större antal produkter, till Sverige ställs man inför frågan om hur det ska fraktas. Medan flygfrakt kan lämpa sig bra för vissa typer av transporter, kan det också vara dyrare än sjöfrakt. Kort sagt bör man ta reda på hur man billigast kan frakta sakerna – annars kan det sluta med att man betalar alldeles för mycket. Givetvis bör det också vara säkert, så att godset inte skadas på vägen.

Flygfrakt

Flygfrakt kommer med flera fördelar. Den största fördelen är just leveranstiden. Medan en sjöfrakt kan ta mer än en månad (om du till exempel importerar från Kina), kan du ha dina produkter på mindre än en vecka om du använder dig av flygfrakt. Samtidigt kommer detta med ett pris. Flygfrakt är ofta bra mycket dyrare än sjöfrakt.

Beroende på vad du ska frakta kan det dock bli lönsamt med flygfrakt i alla fall. Främst gäller det om du ska importera mindre volymer, med en hög vikt per volymenhet. För att se om det verkligen blir lönsamt med flygfrakt, bör du kolla upp vad de olika bolagen tar för priser per kilo.

Samtidigt kan det se lite olika ut hur bolagen räknar. Vanligast är att priset kalkyleras helt och hållet på antalet kilo. Priset per kilo brukar då dessutom bli lägre ju mer som ska fraktas. Ibland används dock volymetrisk vikt för att räkna ut priserna vid en flygfrakt. Hör med ditt fraktbolag vilket räknesätt de tillämpar.

Sjöfrakt

En stor nackdel med sjöfrakt är att det tar lång tid, vilket nämndes kort ovan. Ofta tar det mer än en månad från hamn till hamn om du importerar produkter från till exempel Kina. Samtidigt kommer det med en del fördelar också. Framför allt är det billigare.

Importerar man från länder som Kina är det vanligt att man fyller en container (eller flera) med varorna. Priset blir lågt och hanteringen blir smidigare, samtidigt som risken för transportskador minskar mycket.

Ska man importera mindre än en containerlast (upp till 15 kubikmeter), får man ofta dela container med flera andra företag. Den största nackdelen med detta är att kubikmeter priset blir ganska mycket dyrare, än om du kör en full containerlast. Dessutom blir det dyrare hamnavgifter då administrationen ökar. En annan nackdel med detta är att riskerna för transportskador kan öka något.

Frakta säkert

Importerar man från Kina och andra sydostasiatiska länder, är det ett vanligt problem att exportemballaget är undermåligt. I och med att godset fraktas en lång väg, samtidigt som det ofta hanteras ovarsamt, föreligger en hög risk för fraktskador. Därför anser många att det är en bra investering att köpa packning av riktigt bra kvalitet. Det här kan till exempel handla om bubbelplast, EU-pall och att förstärka pallens hörn med frigolit.

Investera i nya kontorsmöbler

15 mar 2017

Är det dags att investera i kontorsmöbler? Du kan vara både förstagångsköpare eller mer erfaren av att köpa in kontorsmöbler, oavsett så finns det vissa saker du bör ha i åtanke när du ska investera i nya kontorsmöbler.

Först och främst, vem ska använda kontorsmöblerna? Har du anställda så bör de ha en talan om vad som ska köpas in, det är ju ändå de anställda som ska sitta vid dem åtta timmar om dagen och trivas på sin arbetsstation. Olika anställda kanske har olika förväntningar på kontorsmöblerna och kan ha olika önskemål på funktioner. Var lyhörd, alla kanske inte vill ha ett höj- och sänkbart skrivbord, då är det onödigt att lägga pengar på det.

Vad behövs köpas in?

Behövs det endast nya skrivbord och stolar, eller är det möbler och tillbehör för ett helt nytt kontor? Har ni mycket pappersarbete så behöver ni säkert stora skrivbord där det får plats mycket pappersförvaring, pennor, eventuella pärmar och självklart en dator med skärm, tangentbord och mus. Ingen tycker om ett trångt skrivbord så fundera verkligen på storleken innan ni bestämmer er. Kom ihåg att ni säkert behöver hurtsar, hyllor och liknande för förvaring av resten av alla kontorsvaror. Försök hitta ett företag som säljer en helhetslösning för ert kontor så ni inte behöver handla från flera olika.

Personalen vill säkert ha kontorsmöbler som fyller en viss estetisk funktion, det vill säga hur skrivborden faktiskt ser ut, men det viktigaste är att det fyller sin funktion och är bekväma och ergonomiska för personalen att använda. Efter skrivbordet så kommer kontorsstolen. Vad vill din personal ha för kontorsstol? Att rekommendera är att ta en med hjul, höj- och sänkbart säte, stöd för hela ryggen och axlarna och sköna armstöd som går att justera efter den person som sitter i stolen. Men våga vara lyhörd här också, människor är olika och dina anställda har säkert olika förväntningar på vad de vill ha på sin arbetsstation.

Kontorsmöbler används i princip åtta timmar per dag, fem dagar i veckan och ska hålla i ett visst antal år, så tumma inte på priset. Bra kontorsmöbler ska fungera lika bra första året som femte året. Det betyder att möblerna ska klara minst 10 400 timmars jobb på fem år. Kvalité och pris hör ihop, så välj inte första bästa företag som säljer kontorsmöbler billigast. Våga kolla runt och se vad företagen kan erbjuda just er efter era önskemål.

På denna sida kan du hitta inspiration gällande vilka kontorsmöbler som ska köpas in till företaget.